Notă

Cum să identifici Steaua Polară și Carul Mic

 

          Carul Mare și Carul Mic sunt două constelații care ocupă pe bolta cerească poziții diferite în funcție de moment, de latitudinea și de longitudinea observatorului. După cum le zice și numele, seamănă cu două care, fiind foarte utile pentru orientarea în teren din următorul motiv: ne ajută să identificăm Steaua Polară.

          Aceasta a reprezentat candela vechilor navigatori și încă mai prezintă mare interes pentru călătorii și drumeții rătăciți. Steaua Polară, cunoscută drept și Steaua Nordului, se află la zenitul Polului Nord, adică deasupra acestuia. Axa de rotație a Pământului poate fi prelungită până in Steaua Polară.

Fig.1. Steaua Nordului la zenitul Polului Nord (Sursa)
 

          În consecință, mișcarea de rotație a Pământului ne este transpusă vizual pe timp de noapte prin rotirea boltei cu stelele sale în jurul Stelei Polare. (foto 2), care rămâne fixă pe cer. Ea indică Nordul geografic oricărui observator situat în emisfera nordică, nefiind vizibilă însă și din emisfera sudică.

Fig.2. Muntele Fuji într-o fotografie realizată cu expunere îndelungată. Se observă mișcarea de rotație a stelelor în jurul Stelei Polare (Sursa)

          Așadar, pentru a găsi pe boltă această stea importantă, trebuie mai întâi să găsim Carul Mare, o grupare de 7 stele, cea mai lesne de identificat dintre toți luminătorii nopții…
După aceasta, tot ceea ce avem de făcut este să luăm cele două stele din spatele carului. Distanța dintre acestea o vom multiplica de 5 ori în prelungire, intersectând astfel Steaua Polară. Aceasta apare în partea din față a Carului Mic. 

Fig.3. Carul Mare, Carul Mic, Steaua Polară și raporturile de dimensiuni dintre ele (Sursa)

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s